Smacznie i zdrowo
W ramach projektu edukacyjnego „Zdrowie na talerzu” odbyły się zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu. 2 października 2015r. starszaki poszerzyły swoją wiedzę na ten temat. Z wielkim zainteresowaniem i w skupieniu słuchały informacji o walorach owoców oraz warzyw.
Dzieci wykorzystały zmysły przy poznawaniu warzyw i owoców: oglądały, wąchały, dotykały, smakowały, bawiąc się przy tym znakomicie. Zrozumiały potrzebę spożywania warzyw i owoców, pełnych witamin, tak bardzo ważnych dla utrzymania dobrego zdrowia. Największą niespodzianką dla przedszkolaków stało się wykonanie przez nich sałatki owocowej. Dzieci, wspólnie z opiekunami, umyły ręce, a potem owoce, oczyściły je z pestek, pokroiły i wymieszały z dodatkiem miodu. Oczywiście, wszystkie dzieci pamiętały podczas pracy o zasadach bezpieczeństwa i higieny. Kiedy sałatka była już gotowa, rozpoczęła się długo wyczekiwana degustacja. Sałatka okazała się pyszną i zdrową przekąską. Starszaki jednogłośnie zobowiązały się, że będą spożywać więcej warzyw i owoców, a ograniczą słodycze.
W ramach projektu edukacyjnego „Zdrowie na talerzu” odbyły się zajęcia poświęcone zdrowemu odżywianiu. 2 października 2015r. starszaki poszerzyły swoją wiedzę na ten temat. Z wielkim zainteresowaniem i w skupieniu słuchały informacji o walorach owoców oraz warzyw.
Dzieci wykorzystały zmysły przy poznawaniu warzyw i owoców: oglądały, wąchały, dotykały, smakowały, bawiąc się przy tym znakomicie. Zrozumiały potrzebę spożywania warzyw i owoców, pełnych witamin, tak bardzo ważnych dla utrzymania dobrego zdrowia. Największą niespodzianką dla przedszkolaków stało się wykonanie przez nich sałatki owocowej. Dzieci, wspólnie z opiekunami, umyły ręce, a potem owoce, oczyściły je z pestek, pokroiły i wymieszały z dodatkiem miodu. Oczywiście, wszystkie dzieci pamiętały podczas pracy o zasadach bezpieczeństwa i higieny. Kiedy sałatka była już gotowa, rozpoczęła się długo wyczekiwana degustacja. Sałatka okazała się pyszną i zdrową przekąską. Starszaki jednogłośnie zobowiązały się, że będą spożywać więcej warzyw i owoców, a ograniczą słodycze.